Arhiva

Kategorije

Fra Ivo Pavić: Koju glazbu slušati?” on YouTube

Tri stabla

Ova prica o tri stabla me ocarala. Na pocetku su tri stabla mislila samo o materijalnome, a na kraju, osjetili su duhovno bogatstvo i da nije sve u velikim stvarima, poput velikog broda, nego da mali moze isto tako dobro posluziti, da nije sve u blagu kao zlatu, nego da blago mozemo dozivjeti kao osobu. I nije sve u tome da budes najveci, najvislji, mozes biti visok i na druge nacine da te svi vole, kao 3. stablo. Na pocetku nisam znala kako ce ova prica zavrsiti, ali mi se kraj jako svidjeo i razmisljanja stabala i njihova dobrota. Svatko moze biti koristan na vise nacina.

Maja Ljubojević, 8 c

Radost odrastanja

RADOST PRIJATELJSTVA

Prijateljstvo je poseban oblik ljubavi.Prijatelji s vremenom postaju slični ,pa će mnogi reći da su jedna duša u dva tijela.U pravom prijateljstvu pojedinac napraduje kao osoba,a drugi mu ni u čemu nije zapreka.Ponekad je to jača veze i od krvnog srodstva.Ono što nazivamo pravim prijateljstvom odnos je u kojem drugog prihvaćamo radi njega samoga,a ne iz nekih svojih osobnih interesa i potreba.Po meni je prijateljstvom među najbitnijim stvarima u životu jer bez prijatelja to nebi bili mi.Prijatelj je osoba koja je prošla tvoje najgore i najbolje dane s tobom.Koja te nije napuštala kad svi drugi jesu.Koja te poznaje bolje nego sebe,s kojom ti je ugodno i osjećaš se ispunjeno.S kojom ne moraš prićati a opet ti je zabavno .Koja je uvijek tu prva da ti da potporu i pomoć.Koja ti daje savjete i beskrajno te voli i cijeni.To je osoba koja bez ijedne rijeći kakve si volje.Koja ti nudi rame za plakanje kada ti je potrebno.Koja jednim pogledom zna kako se osjećaš.Koja te zna točno takvog kakav jesi ,sa svim tvojim manama i vrlinama,ali opet te privaća i voli zbog tebe.Jedina osoba koja tvoj crni dan može pretvoriti u najbolji dan tvog života.Koju ne možeš prevariti lažnim smješkom i pričama da je sve u redu.Koja se prvo brine za tebe pa tek onda za sebe.Osoba koja bi te uvijek i u svakom trenutku obranila i pazila.Iako je to puno za tražiti to su pravi prijatelji.To je velika žrtva ali to prijateljstvo jest.Dvije osobe koje se uvijek žrtvuju jedna za drugu i to ih sve zbližuje.Postaju povezane beskrajnom ljubavi.

Ktarina Marušić, 8. razred

Odrastanje

Odrastanje

Kada sam bila mala,sva djeca iz susjedstva dolazila su se igrati. Bilo nas je jako puno. Igrali smo se žmirke,lovice,friza,sve igre smo igrali sa osmijehom i bili smo veseli. Pravili smo mnoge probleme,ali bilo nam je zabavno. Još se svega sjećam,baš kao da je jučer bilo.Ali odrasli smo. Svatko je sebi našao novo društvo. Sve se raspalo. Neka su prijateljstva ostala,ali nikada više neće biti onaj poseban smijeh kada netko upadne, ona radost kada se upikaš ,ona sreća kao kada smo bili mali. Sve je drugačije. Svi su se promijenili. Postali su sebični,upali u loše društvo,sada se jedva pozdravimo na ulici, a prije nismo mogli jedni bez drugih. Prebrzo smo odrasli,prebrzo smo se počeli ponašati kao da smo pokupili svu pamet svijeta. Ti prijatelji iz djetinjstva su mi bili najbolji prijatelji,maštali smo o svemu,gdje ćemo živjeti,za koga ćemo se vjenčati,tko će nam biti kum,a sada svatko mašta posebno. Tih prijatelja nema. Zapitam se: ” Dali i ja njima nedostajem kao i oni meni,dali i oni požele vratiti vrijeme,dali su i oni zapamtili moj osmijeh kao i ja njihov.” A mogli smo ostati zajedno,mogli smo maštati o budućnosti. ZAJEDNO! Obećali smo si da nikada nećemo otići,da ćemo ostati zauvijek prijatelji. A koliko nas je ostalo? Niti jedno! Pamtim sve riječi,sve probleme,sve igre,sve rođendane,sva obećanja. Ali sada to sve polako nestaje. Prijatelji stari gdje ste,dali ću vas ikada naći? Vjerujem da hoću. Nadam se. Ali znam da nikada ništa neće biti isto. Nikada više nećemo dijeliti tajne i zajedno biti sretni. I sada shvaćam koliko smo bili sretniji dok smo bili djeca!

Iva Jurić – Kutišić 8 a

Odrastanje

Odrastanje

U ovom razdoblju odrastanja se osjećam lijepo.Osjećam se kako rastem i da sam željan za igrom.Mislim da sam željan i za školom u kojoj mi i nije baš najbolje.Osjećam se da sam već završio školu i da sam nastavnik vjeronauka.

Ivan Bućan, 8c

Odrastanje

Odrastanje

Odrastanje je mukotrpan i dugotrajan proces za njega samoga, ali i za one koji ga iz najveće blizine prate. Mladi su zbunjeni odrastanjem jer se osjećaju nesigurno. Teško je ući u svijet odraslih jer im se on čini preozbiljnim i prepunim obaveza.

Antonela Majić, 8.