Arhiva

Kategorije

Muka, smrt, uskrsnuće, križ

Muka,smrt,uskrsnuće,križ

Isus je bio dobar čovjek.Uvijek je bio dobar pomagao je i radio čuda.Ali,nažalost drugi ljudi su to ubijeđeno protumačili da on nije dobar.Svatko nosi svoj križ.Neki to nerazumiju.Oni misle da je to uredu.Ne nije.Isus je rekao da slobodno rade s njim što hoće.Isus je imao svoj križ,ali koliko taj križ bio težak on ga je nosio.Gledao sam Isusa i reko da to nisu smjeli napraviti.Kada je Isus umro bio sam ubijeđen da svijet propada.Nakon par dana nova vijest je došla.Dvije sestre širile su vijest da je Isus živ.Morao sam se uvjeriti da je on živ.Kada sam ga vidio imao sam osjećaj da nema sretnije osobe na zemlji od mene

Šimun Čipraković

Sedam drarova Duha Svetoga

 Sedam darova Duha Svetoga  
       
Primanjem sakramenata potvrde primamo puninu darova Duha Svetoga. O primanju sedam darova Duha Svetoga u Crkvi se od davnine govori zato što se u biblijskom govoru brojkom sedam ,izriče punina. Crkva nabraja ovih “sedam darova”: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. 
               Redoviti djelitelj potvrde je biskup. Potvrda, kao i krštenje u dušu kršćana utiskuje duhovni bijeg ili neizbrisiv znak: zato se taj sakrament može primiti samo jednom u životu.. Svih tih sedam darova nam uvijek trebaju u životu. Mudrost nam je uvijek potrebna. Trebamo biti mudri kako bi mogli prelaziti na najbolji način sve životne probleme. Razum nam također treba u životu. Savjet uvijek možemo dobiti od nekoga ili mi nekome damo savjet. Uglavnom su to Božji savjeti kojih svakako, ali uvijek trebamo primiti. Jakost, znanje, pobožnost i strah Božji nam uvijek trebaju u životu kao i svi drugi darovi Duha Svetoga.
               Uvijek moramo koristiti te darove što nam je Duh Sveti podario! 
    
Jelena Ključević 7

Liturgijska godina

image

Sveti Charbel Machluf (Šarbel Makluf)

Sveti Charbel Machluf (Šarbel Makluf)

svećenik, monah čudotvorac iz Libanona

(1828.-1898.)

spomendan 24. srpnja

“Što bismo mogli reći o divnom cvijetu svetosti, koji je procvao na jednoj grani stare istočnjačke monaške tradicije. On povezuje
Continue reading Sveti Charbel Machluf (Šarbel Makluf)

Sedam svetih sakramenata

Sakramenti su vidljivi znakovi nevidljive Božje ljubavi i prisutnosti. Sakramenti su mjesto, vrijeme, način na koji ovdje i sada na najizvrsniji način doživljavamo susret s Isusom Kristom. U sakramentima je nešto dostupno našem ljudskom iskustvu, to je ono vidljivo, a nešto je izvaniskustveno, to je ono nevidljivo. A to nevidljivo jest sam Bog i ono što Bog u nama čini.

Sedam svetih sakramenata:

  1. Krštenje (Krst)
  2. Potvrda (Krizma)
  3.  Euharistija (Sveta Pričest)
  4. Pomirenje (Ispovijed ili Pokora)
  5. Bolesničko pomazanje
  6. Sveti red (Svećenički red)
  7. Ženidba