Arhiva

Kategorije

Božić

418016_388053097948114_795167110_n.jpg

»U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta.«

U toj nare

 

 

 

dbi vidimo Božju providnost: Marija i Josip su se našli u Betlehemu i tamo se rodio Isus, kao što je bilo prorokovano puno stoljeća ranije.

Blažena Djevica je znala da se bliži Isusovo rođenje i krenula je na put misleći na Sina, koji će se roditi u mjestu Davidovu. Stigli su u Betlehem, rados

 

ni što su u mjestu svojih predaka, ali umorni nakon što su četiri, pet dana putovali po nesigurnim cestama. Blaženu Djevicu, u stanju u kojem je bila, sigurno je svladao velik umor, a u Betlehemunisu našli smještaj. »Za njih nije bilo mjesta u gostionici«,izvještava jednostavno sveti Luka. Možda je Josip prosudio da gostionica prepuna ljudi nije odgovarajuće mjesto za Gospu, osobito u onakvim uvjetima. Morao je kucati na mnoga vrata prije nego što je Mariju odveo u štalicu, izvan mjesta. Možemo dobro zamislit Continue reading Božić

Dragi Bože molim te

Dragi Bože molim te daj meni i mojoj obitelji zdravlje , hrabrost i ljubav.Daj mir i blagostanje u našoj kući.Daj nam slogu i poštivanje.Molim te Bože mojim prijateljima i prijateljicam podari zdravlje , hrabrost i ljubav.Neka svi na svijetu budu vjernici.Zar nebi bilo lijepo da svi na svijetu budu jedna zajednica.Da se svi slažu.Daj da na ovom svijetu ne bude svađa i raspravi.Amen!

 

 

Filip Resanović 5.b!!!!!

Božić

8932_151517179176_759019176_2596330_6585125_n.jpg BOŽIĆ je Svetkovina Rođenja Gospodina našega Isusa Krista. Nastala je u Rimu u 4. st. kao odgovor kršćana na poganski državni blagdan “Rođenje nepobjedivoga boga Sunca”, koji se slavio na taj dan. Crkva slavi Isusa Krista koji je povezao zemlju s nebom, on je pravo Sunce koje dolazi sa visina, od Boga. Ovom svetkovinom Crkva ispovijeda da se Sin Božji utjelovio po Duhu Svetome i rodio od Djevice Marije. Po njemu je sam Bog ušao u našu ljudsku zbilju, postao je u Isusu vidljiv. Evanđelje jasno kaže: “I Riječ tijelom postade i nastani se među ljudima!” (Iv 1,14). On nije samo došao i prošao, nego on je “Emanuel – Bog sa nama”, taj njegov dolazak među ljude je stalna trajna stvarnost, on ostaje zauvijek s ljudima kako bi ih pripravio da s njime pođu u zagrljaj Oca nebeskog koji nas želi zauvijek sa sobom imati.

Put u Betlehem

Dok su Marija i Josip putovali Betlehem, jedan je anđeo prethodnik sazvao sve životinje da izabere one koje su najpogodnije da pomognu Svetoj obitelji u štalici. Prvi se, naravno, javio lav:

– Samo je kralj dostojan služiti Kralju kraljeva – zareže lav. – Postavit ću se na ulaz i rastjerati svakoga tko se pokuša približiti Djetešcu!

– Ti si previše grub! – reče anđeo i otpusti lava.

Priđe potom lisica. Svojim lukavim Continue reading Put u Betlehem

Hvala Ti Bože

Hvala ti Bože za sve. Hvala za obitelj i prijatelje, Sunce, kišu, suzu i smijeh. Hvala i za ptica let i mali cvijet. Ponizno te molim čuvaj sve što volim. Obriši suzu sa svih tužnih lica i učini sretna sva ljudska bića. Molit ću te svaki dan da ostvari se svaki san, da život bude ljepši i da nebude kraja našoj sreči. Gospodine poštovat čemo tvoje riječi, ti si razlog našoj sreći. Ti za nas život si dao i voljet nas nisi prestao.Sveti život si nam podario i svaku želju si nam ostvario. Još jednom hvala ti za sve uvijek voljet i poštivat ću te!

Ivan Olić

Zablude o ispovijedi

Mnogi od katolika, pa čak i od onih koji idu redovito ili povremeno u crkvu, ponekad pokazuju da žive s nekim zabludama ili sumnjama u glavi. Te zablude i sumnje možda nisu tako jake i presudne da bi čovjek prestao ići na ispovijed, ali znaju smetati i zbunjivati. Dopustite mi pomoći u razbijanju takvih zabluda kako bismo s više uvjerenja i mirnije pristupali ispovijedi – sakramentu pomirenja s Bogom i Crkvom.

«Ispovijed mi nije potrebna, Bog čuje moje kajanje i kod kuće.»

Ova zabluda najčešće služi kao opravdanje onima koji ne idu u crkvu, a pogotovo na ispovijed. To je pokušaj smirivanja savjesti. Ova tvrdnja nije posve netočna, ona važi za sve lakše grijehe za koje je nije potrebno ići na ispovijed. Oproštenje lakših grijeha može se od Boga dobiti i osobnim kajanjem ili kajanjem na početku svete mise. Naravno, to kajanje ne smije biti samo «izverglano» radi reda, nego izrečeno iskreno. Ipak, Isus je stvorio sakrament pomirenja. Ukoliko netko misli da nije, nego da je to Crkva izmislila, neka otvori Ivanovo evanđelje i u 20. poglavlju pročita 22. i 23. redak.

Naime, osim svakodnevnih ružnih sitnica (laki grijesi), postoje i teški Continue reading Zablude o ispovijedi

Pismo

Kad bi Bog na trenutak zaboravio da sam marioneta
i darovao mi nešto malo života,
iskoristio bih ovo vrijeme najbolje kako znam.
Vjerojatno ne bih rekao sve o čemu razmišljam,
ali sasvim sigurno bih porazmislio o svemu što kažem.
Cijenio bih stvari prema njihovom značenju, Continue reading Pismo